poniedziałek, 29 września 2014

Soczewica z białą marchwią i fenkułem.

Jedzonko nie tylko jesienne... 
Składniki kupiłam przypadkowo odkrywając Kooperatywę Dobrze. Dla mnie - "woda na młyn".
Szkoda, że do Warszawy nie wpadam zbyt często :(

Składniki:

biała marchew (bez przesady - niekoniecznie - może być tradycyjna)
kawałek fenkułu
2 cebule
1 pasternak (lub pietruszka)
kawałek selera (niekoniecznie)
sól, sporo pieprzu, czarna gorczyca, kminek, koper
szklanka zielonej soczewicy
3 szklanki bulionu warzywnego

natka pietruszki

Wykonanie:

Na malutkiej ilości oleju rzepakowego tłoczonego na zimno - kilku kroplach -  podsmażyłam pokrojone warzywa. 
Po chwili dodałam przepłukaną soczewicę. Mieszałam, aż leciutko zaczęła się rumienić.
Wlałam bulion, przykryłam i gotowałam do miękkości.


Co ważne:
dużo białka, węglowodanów - brak :)))






Smacznego!!!
Odchudzanie na weganieOrganizator: kikimora

4 komentarze:

  1. nic dodać, nic ująć - pyszny i zdrowy wegański obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze by było zaznaczyć, że podsmażenie na tych kilku kroplach oleju można pominąć po prostu dusząc w niewielkiej ilości płynu ;) Mimo to dołączam do akcji, bo oleju nie ma na liście składników, zresztą takie śladowe ilości nikomu nie zaszkodzą. Dzięki za udział!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...