Cudownie spotkać bratnią duszę. Zwłaszcza dwie :)))
Jerzy i Magda to cudowni ludzie.
Bardzo się cieszę, że się spotkaliśmy i mogliśmy tyle godzin przegadać.
Jerzy i Magda zapraszają do siebie:
To Tu Zakopane.
Kasza "produkcji" Magdy:
Składniki:
400 g kaszy jaglanej
groszek konserwowy
pieczarki, boczniaki lub inne grzyby
sól, pieprz cayenne, majeranek,
masło (od siebie proponuję roślinne)
2 - 3 łyżki mąki
woda
Wykonanie:
Kaszę jaglaną uprażyć na sucho w garnku (do pierwszego dymku :), po chwili przepłukać wrzątkiem.
Zalać podwójną ilością wody w stosunku do ilości kaszy.
Dodać tłuszcz i sól. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do wchłonięcia wody i do miękkości.
Zrobić zasmażkę:
W rondelku na roztopiony tłuszcz wsypujemy mąkę. Grzejemy do zarumienienia.
Wlewamy groszek z puszki wraz z zalewą. Mieszamy.
Pieczarki podsmażamy na patelni. Łączymy wszystkie składniki. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem.
Smacznego!!!
Ciekawie dobrane składniki, to musi smakować. Zatęskniłam za górami :)
OdpowiedzUsuńMyślałaś może kiedyś by wydać książkę z przepisami? Ja się zastanawiałam nad tym czy nie wydrukować mojej książki foto, nazwę znalazłam druk cyfrowy Wrocław mnie jednak przyciągnął i już mam inne priorytety.
OdpowiedzUsuń