sobota, 4 października 2014

Szybka zapiekanka: fasolka szparagowa z żółtą soczewicą. Light.


Dietetyczna potrawa. Zawiera sporo białka. Sycąca, Doskonała na obiad lub lekkostrawną kolację. Mleko sojowe można zastąpić każdym innym roślinnym np.migdałowym, kokosowym lekko rozcieńczonym.
Można poszaleć z przyprawami ale my mieliśmy ochotę na proste, szybkie jedzonko.

Składniki:

fasolka szparagowa - tyle, żeby pokrojona wypełniła naczynie żaroodporne
1 filiżanka żółtej soczewicy
3 filiżanki mleka sojowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 por
płaska łyżeczka soli, pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania naczynia
sól, sporo pieprzu

Wykonanie:

Fasolkę umyłam, obcięłam końcówki, pokroiłam na kawałki.
Soczewicę przepłukałam wodą i wsypałam do fasolki. Dodałam pokrojone pozostałe składniki. Posoliłam, trochę popieprzyłam, Wymieszałam w misce.
Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, zalałam mlekiem sojowym.
Trzeba uważać, żeby było niesłodzone :) Moje niestety w pierwszej wersji było :)
Na wierzchu posypałam pieprzem.
Piekłam około 40 minut w 200 stopniach w zamkniętym naczyniu.

Niestety nie udało mi się zrobić apetycznego zdjęcia :(
strasznie wcześnie zaczyna znikać dobre światło a z dymiącą potrawą nie dane mi było latać po chałupie w poszukiwaniu uciekającego ujęcia :)

Zapiekanka jest wilgotna, fasolka zanurzona w białym sosie. Można delikatnie wymieszać po upieczeniu.


Smacznego!!!



Odchudzanie na weganieRozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...