poniedziałek, 20 października 2014

Majonez z kartofla :)


Zaskoczył mnie swoją aksamitną konsystencją. Gładziutki, mięciutki.
Robi się go błyskawicznie.
Baza to ziemniak, mleko sojowe i sól. Czym "ulepszymy" zależy od przeznaczenia. Mój miał trafić do sałatki z buraka i potrzebował zdecydowanego, ostrego smaku.

Składniki:

1 spory kartofel
mleko sojowe niesłodzone
kawałeczek papryczki chili
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaka zblendowałam z mlekiem sojowym dodając je powoli do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodałam pozostałe składniki. Ponownie zblendowałam. Sporo posoliłam.


Pycha!

Zabieramy ze sobą posiłekOdchudzanie na weganie

4 komentarze:

  1. O, bardzo mi się podoba! Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze, z kartofla jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ten pyraczek to ugotowany, rajt?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...