W smaku są mało słodkie. Właściwie ich słodki smak uwydatnia dopiero kwas rabarbaru.
Dla wybrednych posypane cukrem pudrem :)))
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella (pełnoziarnista a przesiewa się przez sitko!)
1/2 szklanki mąki pszennej 650
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1/2 szklanki suszonych owoców goji
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki mielonych migdałów (młynek do kawy)
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika lub samego cynamonu
5 łyżek miodu
1 łyżka melasy z buraka
1 cukier wanilinowy lub łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
1 łyżka naturalnej esencji cytrynowej
1 łyżka octu
mleko sojowe, woda
1/3 szklanki octu
2 łodygi rabarbaru
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Rabarbar z cukrem wanilinowym podduszam na patelni.
Pozostałe składniki dzielę na mokre, które łączę w jednym naczyniu i suche - łączę w drugim.
Przygotowuję foremki.
Mieszam łyżką suche z mokrym. Nakładam do foremek do 3/4 wysokości.
Piekę 15- 20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.
Smacznego!!!
chętnie wypróbuję Twój przepis jeśli pozwolisz :)
OdpowiedzUsuń:)))
Usuń