środa, 28 maja 2014

Babeczki zakwaszane rabarbarem. Light, fit lub slim - jak kto woli :)))



Babeczki naszprycowane zdrowymi składnikami.
W smaku są mało słodkie. Właściwie ich słodki smak uwydatnia dopiero kwas rabarbaru.

Dla wybrednych posypane cukrem pudrem :)))

Składniki:

1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella (pełnoziarnista a przesiewa się przez sitko!)
1/2 szklanki mąki pszennej 650
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
1/2 szklanki suszonych owoców goji
1/2 szklanki pestek dyni
1/2 szklanki mielonych migdałów (młynek do kawy)
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika lub samego cynamonu

5 łyżek miodu
1 łyżka melasy z buraka
1 cukier wanilinowy lub łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
1 łyżka naturalnej esencji cytrynowej
1 łyżka octu
mleko sojowe, woda
1/3 szklanki octu

2 łodygi rabarbaru
1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Rabarbar z cukrem wanilinowym podduszam na patelni.

Pozostałe składniki dzielę na mokre, które łączę w jednym naczyniu i suche - łączę w drugim.
Przygotowuję foremki.

Mieszam łyżką suche z mokrym. Nakładam do foremek do 3/4 wysokości.
Piekę 15- 20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.



Smacznego!!!

Piknik majowy Akcja bez nabiału

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...