środa, 21 maja 2014

Mleko sojowe.


Bardzo lubię samo i jest mi potrzebne jako składnik innych potraw.
Ma inny smak niż sklepowe.
Można z niego zrobić chyba wszystko: dodać do ciasta, pieczywa, zrobić majonez, "zsiadłe" mleko, twarożek, pastę.......

Składniki:

pół szklanki soi
woda
sól

Wykonanie:

Soję moczę przynajmniej jeden dzień w wodzie. Porządnie płuczę. Zalewam około litrem wody, solę. Gotuję do miękkości.
W zależności od przeznaczenia tak blenduję. Jeśli mam otrzymać czyste mleko staram się to zrobić dokładnie.
Po przestudzeniu przelewam przez sitko. Żeby mleko nadawało się do picia przecedzam przez gazę.
Solę i przyprawiam do smaku czasami cytryną, odrobiną cukru. Zależy od gustu osoby, która będzie piła.

Pozostałość z sitka wykorzystuję jako składnik pasty do smarowania pieczywa. Dodaję smażone lub pieczone pieczarki, suszone pomidory, cebulkę. Ale o tym kiedy indziej :)))

Akcja bez nabiału

2 komentarze:

  1. Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że na coś się przydało moje bazgrolenie! Gorąco Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...