środa, 21 maja 2014
Mleko sojowe.
Bardzo lubię samo i jest mi potrzebne jako składnik innych potraw.
Ma inny smak niż sklepowe.
Można z niego zrobić chyba wszystko: dodać do ciasta, pieczywa, zrobić majonez, "zsiadłe" mleko, twarożek, pastę.......
Składniki:
pół szklanki soi
woda
sól
Wykonanie:
Soję moczę przynajmniej jeden dzień w wodzie. Porządnie płuczę. Zalewam około litrem wody, solę. Gotuję do miękkości.
W zależności od przeznaczenia tak blenduję. Jeśli mam otrzymać czyste mleko staram się to zrobić dokładnie.
Po przestudzeniu przelewam przez sitko. Żeby mleko nadawało się do picia przecedzam przez gazę.
Solę i przyprawiam do smaku czasami cytryną, odrobiną cukru. Zależy od gustu osoby, która będzie piła.
Pozostałość z sitka wykorzystuję jako składnik pasty do smarowania pieczywa. Dodaję smażone lub pieczone pieczarki, suszone pomidory, cebulkę. Ale o tym kiedy indziej :)))
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że na coś się przydało moje bazgrolenie! Gorąco Pozdrawiam!
Usuń