środa, 11 września 2013

Zupa z dyni - błyskawiczna :)))

Moja ulubiona wersja zupy z dyni.

Niesamowitym plusem jest, że zupkę robi się dosłownie kilka chwil.
Ktoś powie, że to zupa deserowa :)))    Ależ nie!

Przepyszna, aromatyczna, treściwa, sycąca!

Szybciutka i ....bez obierania marchewki i krojenia włoszczyzny :)))

Składniki:

około 3 szklanki mleka - użyłam sojowego - pół na pół bez cukru (z wapniem) i waniliowe słodkie 

1 mała dynia Hokkaido obrana i pokrojona
1 średnia dynia Hokkaido wydrążona
1 płaska łyżka przyprawy do piernika 
1 łyżeczka soli
ewentualnie 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Można użyć samego waniliowego mleka - ja bałam się, że będzie za słodkie a i tak  dosłodziłam łyżką cukru waniliowego.

Jedną małą dynię obrałam, pozbawiłam pestek, pokroiłam zgrubnie.

Z większej dyni wykroiłam "czapeczkę", wyjęłam ostrą łyżką pestki i wydłubałam jak najwięcej pomarańczowego miąższu.



Obkroiłam "pokrywkę" wazy z miąższu.



Uzyskany "surowiec" zalałam mlekiem.


Chwilę gotowałam, dodałam przyprawy. Zblendowałam. Pogotowałam jeszcze chwilkę.
Doprawiłam do smaku.





Pyyyycha!!!!

 Akcja Zupa Krem

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...