Kotlety zrobiłam na wzór kalafiorowo - pieczarkowych. Użyłam gotowanych grzybów leśnych wykorzystując grzyby z zupy... Spokojnie można użyć duszonych z cebulką.
Papryka wędzona doskonale wzmacnia smak!
1 kalafior
1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych ( w wersji bezglutenowej - certyfikowane)
1/2 litra ugotowanych grzybów z 1 cebulą, solą pieprzem
1 cebyla smażona na oleju
1 łyżka słodkiej papryki wędzonej (lub zwykłej)
do panierowania mąka z ciecierzcy (dla diabetyka i bezglutenowa) lub tarta bułka
olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotowany, gorący kalafior odsączyłam z wody. Wsypałam do niego płatki owsiane. Przygniotłam ubijaczką do kartofli. Nie robiłam paćki.
Odstawiłam na kilka minut.
Dodałam grzyby, paprykę, sól, sporo pieprzu.
Na talerzyk nasypałam panierki. 1 łyżkę masy kładłam na panierce, obtaczałam, formowałam kotlety. Smażyłam na rozgrzanym oleju.
Już wyobrażam sobie ich smak...Super pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do akcji :) Pozdrawiam:)