piątek, 27 września 2013

Kotlety z grzybami leśnymi.


Kotlety zrobiłam na wzór kalafiorowo - pieczarkowych. Użyłam gotowanych grzybów leśnych wykorzystując grzyby z zupy... Spokojnie można użyć duszonych z cebulką.
Papryka wędzona doskonale wzmacnia smak!

Składniki:

1 kalafior
1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych ( w wersji bezglutenowej - certyfikowane)
1/2 litra ugotowanych grzybów z 1 cebulą, solą pieprzem
1 cebyla smażona na oleju
1 łyżka słodkiej papryki wędzonej (lub zwykłej)
sól, pieprz

do panierowania mąka z ciecierzcy (dla diabetyka i bezglutenowa) lub tarta bułka
olej do smażenia

Wykonanie:

Ugotowany, gorący kalafior odsączyłam z wody. Wsypałam do niego płatki owsiane. Przygniotłam ubijaczką do kartofli. Nie robiłam paćki.

Odstawiłam na kilka minut.
Dodałam grzyby, paprykę, sól, sporo pieprzu.

Na talerzyk nasypałam panierki. 1 łyżkę masy kładłam na panierce, obtaczałam, formowałam kotlety. Smażyłam na rozgrzanym oleju.




Co tu dużo gadać... dobre...

 Podróżuj i jedz zdrowo!
Nakarm Cukrzyka Jesienią

1 komentarz:

  1. Już wyobrażam sobie ich smak...Super pomysł:)
    Dziękuję za dołączenie do akcji :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...