wtorek, 24 września 2013

Błyskawiczne chlebki.


Zagapiłam się, niedziela rano, zapomniałam, już wszyscy wstają a ja nie mam chlebka na śniadanie!

Zanim chłopcy umyli zęby i zebrali się przy stole chlebki wyjmowałam z piekarnika.

Składniki:

2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki ziarenek: sezam, siemię lniane, mielone migdały (w młynku do kawy)

1 szklanka mleka sojowego
1/3 szklanki oleju
1 łyżka octu
1 łyżka wódki (ja użyłam Becherowki)

Wykonanie:

Wymieszałam składniki suche, osobno mokre.
Przygotowałam foremki. 
Metalowe polecam wyłożyć papierkami, bo miałam mały problem z wydobyciem chlebków.
Mogą to być też foremki mufinkowe lub foremka na chlebek - keksówka.

Wlałam płyn do miseczki z proszkami. Wymieszałam łyżką. 
Nałożyłam do 3/4 wysokości foremki.
Piekłam 15 minut w 200 stopniach.





 



Pyyycha!!!

3 komentarze:

  1. jak bułeczki wyglądają! :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie udało mi się kiedyś kupić foremki. Gdyby były w koszulkach od mufinek kojarzyłyby mi się ze słodyczami... :)))

      Usuń
  2. zakochałabym się w takich chlebkach w niedzielny poranek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...