piątek, 26 lipca 2013

Tarta migdałowo-orkiszowa z porzeczkami. Bez tłuszczu. Bez jajek. Bez mleka.

Ciasto kruche a bez tłuszczu...
Bardzo delikatne, doskonałe pod świeże owoce w bitej śmietanie kokosowej.

Popełniłam jeden błąd: ciasto powinnam upiec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
Miałam problem z odklejeniem ciasta od formy.

Składniki:

ciasto:
4 łyżki zmielonych migdałów w młynku do kawy
4 łyżki pełnoziarnistej mąki orkiszowej Młyny Gdańskie
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
6 łyżek wody
2 łyżki brązowego cukru

na wierzch:
1 opakowanie mleka kokosowego schłodzone w lodówce
1 łyżka cukru waniliowego
2 szklanki porzeczek, jagód, porzeczko-agrestu i wszystkiego innego co znajdziecie w swoim otoczeniu

Wykonanie:

Z podanych składników zagniotłam ciasto.
Nic z nim nie kombinowałam tylko wyłożyłam foremkę. Nie odkładałam, nie wkładałam do lodówki.
Zdecydowanie jednak polecam użyć papieru do pieczenia.

Piekłam 15 minut w 180 stopniach.





Samą sztywną masę z puszki - bez wody - wymieszałam mikserem z cukrem waniliowym.


Połączyłam z owocami ostrożnie, żeby ich nie uszkodzić.


Wyłożyłam masę na schłodzone ciasto. Posypałam odrobiną świeżych owocków dla ozdoby.



Pyyycha!!!

2 komentarze:

  1. Czy podane składniki starczą na 2 formy pokazane na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
  2. To są foremki „osobiste". Nie malutkie ale zdecydowanie jednoosobowe :)
    Wymiary zeszytu na długość, trochę węższe (na wakacjach nie mam miarki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...