sobota, 13 lipca 2013

Kotlety: kalafior, pieczarki...


To są najlepsze kotlety jakie jadłam.

Od dwóch tygodni jem je codziennie i jeszcze nie mam dosyć!
Ze względu na małą zawartość tłuszczu idealne też na zimno.

Kotlety są autorstwa Babci Marysi.

BABCIU MARYSIU! JESTEŚ WIELKA!

Składniki:

1 kalafior
1,5 szklanki płatków owsianych
750 g pieczarek
1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju
sól, pieprz
tarta bułka do obtoczenia kotletów

Wykonanie:

Kalafiora ugotować w osolonej wodzie.
Wyjąć z garnka i w miseczce jeszcze gorący rozgnieść widelcem.
Do gorącego kalafiora wsypać płatki, żeby namiękły.

Pieczarki pokroić i wrzucić na wrzątek. Chwilkę pogotować. Odcedzić i włożyć do reszty masy.

Dodać cebulkę, przyprawić do smaku.

Uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć patelni na odrobinie oleju.


Pyyycha!!!


Piknik z dzieckiem, czyli obiad na zimnoWeganimy ZDROWO! Wegetariańskie menu dla przedszkolaka

4 komentarze:

  1. świetna Babcie Marysia! :) Też zjadłabym takiego kotleta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kalafiora kotleta jeszcze nie jadłam. Też bym go zjadła, bo aż mi ślinka cieknie tak ładnie i smakowicie wyglądają

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...