sobota, 6 grudnia 2014

Majonez sojowy. Najtańszy. Light :)))


Bardzo smaczny, delikatny sosik, jak kto woli majonezik. Gęstnieje po krótkim pobycie w lodówce ale nie robi się "sztywny"!
Używam do niego musztardy sarepskiej, bo taką lubię najbardziej - wybór zależy od upodobań.
Tahiny daję tyle, że nie jest wyczuwalna ale warto :)

Składniki:

szklanka mleka sojowego niesłodzonego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżka oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki tahini
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz (po ok.1/2 łyżeczki)
opcjonalnie 2 nieduże ugotowane kartofle

Wykonanie:




Wszystkie składniki przez chwilę mieszam blenderem.  Dobrze jest go zrobić właśnie blenderem, ponieważ zyskuje wyrazistszy smak niż przy mieszaniu trzepaczką:)
W szklanym pojemniczku schładzam w lodówce.

W zależności od przeznaczenia zagęszczam dodając ugotowanego ziemniaka.




Polecam jeszcze nie tylko na Święta majonez exclusive:) TUTAJ


Lekkie ŚwiętaLekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...