Bardzo smaczny, delikatny sosik, jak kto woli majonezik. Gęstnieje po krótkim pobycie w lodówce ale nie robi się "sztywny"!
Używam do niego musztardy sarepskiej, bo taką lubię najbardziej - wybór zależy od upodobań.
Tahiny daję tyle, że nie jest wyczuwalna ale warto :)
Składniki:
szklanka mleka sojowego niesłodzonego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżka oleju z pestek winogron
1/2 łyżeczki tahini
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól, pieprz (po ok.1/2 łyżeczki)
opcjonalnie 2 nieduże ugotowane kartofle
Wykonanie:
Wszystkie składniki przez chwilę mieszam blenderem. Dobrze jest go zrobić właśnie blenderem, ponieważ zyskuje wyrazistszy smak niż przy mieszaniu trzepaczką:)
W szklanym pojemniczku schładzam w lodówce.
W zależności od przeznaczenia zagęszczam dodając ugotowanego ziemniaka.
Polecam jeszcze nie tylko na Święta majonez exclusive:) TUTAJ
świetny przepis!
OdpowiedzUsuńDziś wypróbuję!
OdpowiedzUsuń