środa, 4 czerwca 2014

Pasta słonecznik, pomidory, oliwki..


Przepyszna pasta kanapkowa.

Podana w słoneczny poranek do świeżego chlebka :)))

I największy plus tego śniadanka: pastę zrobiliśmy w "kooperacji" z moim dzieckiem!

Składniki:

1 szklanka pestek słonecznika zarumienionych na patelni
3 plastry suszonych pomidorów w oleju + kilka łyżek oleju (zalewy)
3/4 szklanki niesolonych oliwek bez pestek
1/3 szklanki zalewy z oliwek
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Blendujemy.

Jeśli nie macie dostępu do oliwek niesolonych trzeba dodać mniej oliwek, sprawdzając czy pasta nie jest za słona. Żeby całość rozrzedzić dodajemy wtedy więcej zalewy z pomidorów.






Smacznego!

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...