Babeczki o charakterystycznym balsamicznym aromacie.
Podane na kawałku pomidora, polane sosem ze startych rzodkiewek utopionych w majonezie sojowym zawinięte w olbrzymi liść szpinaku. Pycha! :)))
Składniki:
suche:
1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella
1/2 szklanki mąki pszennej 650
1/2 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki pestek słonecznika
5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
3 ząbki czosnku pokrojone - nie wyciskałam ani gniotłam
1 łyżka suszonej cebuli
2 parówki sojowe wędzone - drobno pokrojone w kosteczkę
płynne:
1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka pasty tahini
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki octu balsamicznego
Wykonanie:
W jednej miseczce zmieszałam składniki suche, w drugiej mokre.
Potem wszystko wymieszałam razem łyżką. Nałożyłam do wysmarowanych oliwą foremek.
Piekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Muszą bardzo ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuń