Przepyszna pasta kanapkowa.
Podana w słoneczny poranek do świeżego chlebka :)))
I największy plus tego śniadanka: pastę zrobiliśmy w "kooperacji" z moim dzieckiem!
Składniki:
1 szklanka pestek słonecznika zarumienionych na patelni
3 plastry suszonych pomidorów w oleju + kilka łyżek oleju (zalewy)
3/4 szklanki niesolonych oliwek bez pestek
1/3 szklanki zalewy z oliwek
1 ząbek czosnku
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Blendujemy.
Jeśli nie macie dostępu do oliwek niesolonych trzeba dodać mniej oliwek, sprawdzając czy pasta nie jest za słona. Żeby całość rozrzedzić dodajemy wtedy więcej zalewy z pomidorów.
Smacznego!
Robię:) w krótce
OdpowiedzUsuńPolecam! Pozdrawiam! :)))
OdpowiedzUsuńostatnio robiłam podobną pastę i zdecydowanie jeszcze nie raz się u mnie pojawi - jest świetna! :)
OdpowiedzUsuńMuszę ją zrobić.
OdpowiedzUsuń