poniedziałek, 16 czerwca 2014
Ciasto z truskawkami utopione w musie truskawkowym. Bez jajek. Bez mleka.
Nigdy nie piekłam truskawek :)
Zawsze mi się wydawało, że mają za dużo wody i albo będzie w cieście zakalec, albo i tak nie będzie ich czuć. Ucieszyła mnie opinia moich dzieci, że " bardziej czuć truskawki niż w biszkopcie Siory".
Uff. Sukces!
Ciasto na mące pełnoziarnistej.
Podoba mi się Lubella pszenna pełnoziarnista, bo jest tak drobno zmielona, że przesiewa się przez sitko.
Można ją dzięki temu dobrze napowietrzyć przed pieczeniem i ciasto jest "lżejsze".
Składniki:
suche:
2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella
1 szklanka cukru
1 szklanka wiórków kokosowych
3/4 szklanki płatków migdałowych
1 płaska łyżeczka sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
500 ml truskawek pokrojonych w kostkę :)
mokre:
1 szklanka mleka sojowego waniliowego
1 szklanka wody
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
kolka kropli olejku śmietankowego
2 łyżki octu
polewka:
2 szklanki truskawek
3 łyżki dobrze schłodzonego mleka kokosowego (bez wody - tylko stałe)
cukier waniliowy
cukier do smaku ( ja dałam dużo 1,5 łyżki :)))
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Truskawki pozbawiłam szypułek, umyłam, pokroiłam na ćwiartki a każdą ćwiartkę na 3 części.
Włożyłam je do naczynka z miarką - było więcej niż 500 ml bez ugniatania.
Do miski wsypałam składniki suche i dodałam truskawki.
Delikatnie, sięgając do dna miski wymieszałam łyżką, tak żeby nie zrobić marmolady:)
W drugim naczynku połączyłam składniki płynne i też dokładnie wymieszałam.
Wlałam płyn do "suchych".
I znowu tylko łyżką wszystko wymieszałam.
Przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam 40 minut w 200 stopniach do suchego patyczka.
Polewka duuuużo daje.
Mus zrobiłam lekki, słodki i aromatyczny.
Dokładnie zblendowałam wszystkie składniki. I już.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ile to ciacho ma się piec i w jakiej temperaturce? :)
OdpowiedzUsuńUpss. Uzupełniłam. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńTak naprawdę to nie wiem czy to jest 190 czy 200 stopni bo mam piekarnik gazowy i trudno określić. Grunt, że 40-45 minut i trzeba sprawdzić patyczkiem. Pozdrawiam.
ok, dzięki za informację, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMoże być jakieś inne mleko roślinne?
OdpowiedzUsuńKażde. W przypadku mleka sojowego daję je pół na pół z wodą. Czyli np. mleka owsianego, ryżowego użyję dwie szklanki. Sojowe waniliowe zawiera też cukier. Ciasto na innym mleku będzie odrobinę mniej słodkie. Wszyscy w moim domu wiedzą, że ja zawsze zapominam w ogóle dodać cukier do ciasta. Żeby temu zapobiec mam zwyczaj próbowania surowego ciasta przed wstawieniem do pieczenia. Zawsze można jeszcze coś skorygować np. dosłodzić :)
Usuńświetne ciacho! idealne na letnie popołudnia do filiżanki kawy :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Idealne do dobrej kawki!
Usuńfajne ciacho, będę tu częściej zaglądać :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Zapraszam, bardzo mi miło!
Usuń