sobota, 7 czerwca 2014

Babeczki śniadaniowe. Wytrawne. Bez jajek. Bez mleka.



Babeczki doskonałe.

Idealne na rozpoczęcie dnia.

Podane na ciepło na pieczonym bakłażanie.
Polane delikatnym sosem czosnkowym zrobionym na mleku sojowym.

Składniki na 15 babeczek:

suche:
1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam resztki 500 i 650 - tak pół na pół)
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/2 szklanki oliwek (w całości - niesolone)
1/2 szklanki pieczonych lub duszonych pieczarek pokrojonych w kostkę
1 łyżka ziół prowansalskich

mokre:
3 plastry ananasa pokrojone na kawałki (1/2 cm :)))
1/3 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów z oleju
1/3 szklanki oleju - zalewy z pomidorów
2 łyżki octu
do 450 ml mleka sojowego niesłodzonego

Wykonanie:

W misce zmieszałam składniki suche. Dokładnie wymieszałam łyżką.
W naczynku z podziałką zmieszałam mokre uzupełniając mlekiem do 450 ml.

Przelałam płyn do miseczki ze składnikami suchymi i wymieszałam łyżką do połączenia.
Przełożyłam do naoliwionych foremek.

Piekłam 20 minut w 180-200 stopni do suchego patyczka.








2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...