wtorek, 10 grudnia 2013

Chleb z gara.

Podstawowy, bez większych dodatków, zwykły chlebek. Ale... niezwykły...

Rośnie sobie spokojnie całą noc - nie wymaga żadnego zachodu. 
Mieszanie rozkłada się na dwa etapy po 5 minut.

Chlebek posiada cudowny, delikatny aromat dzięki temu, iż drożdży używa się tylko ociupinkę. 

Składniki:

500 g mąki pszennej 650 lub innej
garstka sezamu (niekoniecznie)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
mała kuleczka drożdży wielkości fasolki
ponad 1 szklankę wody
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczam w wodzie z cukrem. Wylewam je na przesianą mąkę z solą i sezamem.
Mieszam tylko łyżką. 
Polewam miskę kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. 
Mieszam - tak niezbyt dokładnie i odstawiam do rana na 8-12 godzin. 

Rano wyrzucam ciasto na blat wysypany mąką i piekę w żeliwnym garze.









Pyyycha!!!

3 komentarze:

  1. Hej, super przepisy masz na blogu. W ogóle cały blog umila mi czas. Już jestem wykończona wpisywaniem w google frazy: kupie spolke. Kurczę, mam nadzieję, że szybko coś znajdę bo już mi się cierpliwość kończy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki! Niestety nie dysponuję spółką :))) Serdecznie Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...