Podstawowy, bez większych dodatków, zwykły chlebek. Ale... niezwykły...
Rośnie sobie spokojnie całą noc - nie wymaga żadnego zachodu.
Mieszanie rozkłada się na dwa etapy po 5 minut.
Chlebek posiada cudowny, delikatny aromat dzięki temu, iż drożdży używa się tylko ociupinkę.
Składniki:
500 g mąki pszennej 650 lub innej
garstka sezamu (niekoniecznie)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
mała kuleczka drożdży wielkości fasolki
ponad 1 szklankę wody
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczam w wodzie z cukrem. Wylewam je na przesianą mąkę z solą i sezamem.
Mieszam tylko łyżką.
Polewam miskę kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.
Mieszam - tak niezbyt dokładnie i odstawiam do rana na 8-12 godzin.
Rano wyrzucam ciasto na blat wysypany mąką i piekę w żeliwnym garze.
Pyyycha!!!
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńHej, super przepisy masz na blogu. W ogóle cały blog umila mi czas. Już jestem wykończona wpisywaniem w google frazy: kupie spolke. Kurczę, mam nadzieję, że szybko coś znajdę bo już mi się cierpliwość kończy.
OdpowiedzUsuńDzięki! Niestety nie dysponuję spółką :))) Serdecznie Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń