wtorek, 3 grudnia 2013

Pasta marchewkowa.


Pasta powstała prawie tak samo jak zupa marchewkowa.

Jest gęsta, doskonale się rozsmarowuje. 
Jej aromat, konsystencja powodują, że idealnie nadaje się zarówno na kanapki jak i jako sos do makaronu.

Składniki:

2 kg marchwi
2 ząbki czosnku
po pół łyżeczki: przyprawy arabskiej, kminu rzymskiego, gorczycy
kilka ziaren czarnego pieprzu, sól do smaku
olej do smażenia
1/2 kostki vegetable bouillon rozpuszczonej w 1 szklance wody

Wykonanie:

Utarte w moździerzu przyprawy plus czosnek podsmażyłam na oleju. 
Po chwili wrzuciłam marchew pokrojoną w grube plastry. 
Dusiłam prawie pół godziny pod przykryciem - do miękkości
Zblendowane uzupełniłam odrobiną bulionu - tylko do pożądanej konsystencji.



Pyyycha!!!

1 komentarz:

  1. Nigdy bym nie wpadła na to aby z marchewki zrobić pastę ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...