Pasta powstała prawie tak samo jak zupa marchewkowa.
Jest gęsta, doskonale się rozsmarowuje.
Jej aromat, konsystencja powodują, że idealnie nadaje się zarówno na kanapki jak i jako sos do makaronu.
Składniki:
2 kg marchwi
2 ząbki czosnku
po pół łyżeczki: przyprawy arabskiej, kminu rzymskiego, gorczycy
kilka ziaren czarnego pieprzu, sól do smaku
olej do smażenia
1/2 kostki vegetable bouillon rozpuszczonej w 1 szklance wody
Wykonanie:
Utarte w moździerzu przyprawy plus czosnek podsmażyłam na oleju.
Po chwili wrzuciłam marchew pokrojoną w grube plastry.
Dusiłam prawie pół godziny pod przykryciem - do miękkości
.
Zblendowane uzupełniłam odrobiną bulionu - tylko do pożądanej konsystencji.
Pyyycha!!!
Nigdy bym nie wpadła na to aby z marchewki zrobić pastę ! Pycha :)
OdpowiedzUsuń