Efekt zaskoczył mnie niesamowicie! Nie jest to słodki piernik, nie jest to ciasto!
Ma naprawdę smak chleba! Jadłam z krupnikiem, więc nie kłamię. Zdecydowanie polecam!
Lekki aromat gorzkiej czekolady. Dla jej wielbicieli będzie to przygoda i rozpusta!
Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" 11-2013.
Odrobinkę zmodyfikowałam dopasowując do posiadanych składników i swojego smaku :)
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej użyłam 650 Gdańskie Młyny (w oryginale 2000)
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny (w oryginale pszennej graham 1850)
3-4 dag drożdży (w oryginale 1,5 łyżeczki suszonych)
1,5 łyżeczki soli (w oryginale 1/4 łyżeczki)
1 łyżka cukru (w oryginale 2 łyżki)
1 łyżka gorzkiego kakao
około 1 szklanki ciepłej wody
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
oliwa z oliwek lub stopione masło roślinne
Wykonanie:
Do mąki dodałam sól, kakao i startą czekoladę.
Drożdże i cukier rozpuściłam w połowie wody. Poczekałam, aż ruszą. Wlałam w dołek w mące.
Poczekałam kilka minut.
Wymieszałam łyżką. Dodałam wodę i odrobinkę wyrobiłam. Polałam oliwą z oliwek. Chwilkę wyrabiałam. Ciasto jest dosyć mokre. Poczekałam, aż podrośnie.
Wyrzuciłam na wysypany mąką blat. Obtoczyłam w mące, zagniotłam. Włożyłam do formy. Posypałam płatkami migdałowymi. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 30 minut w 220-240 stopniach.
Pyyycha!!!
ciekawy przepis, ale chyba nie odważyłabym się takiego chleba upiec
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa tego smaku! Wygląda bardzo czekoladowo, czyli smakowicie :D Wyobrażam sobie taki chleb posmarowany masłem kokosowym... to musiałoby być pycha!
OdpowiedzUsuńMoże być niezłe połączenie! Chlebek nie jest słodki, wręcz gorzkawy od gorzkiej czekolady.Ma jej bardzo intensywny aromat. Warto spróbować!
UsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuń