Pyszny, delikatny. Upieczony raniutko. Znikł na śniadanko.
Podobny piekłam chlebek z musztardą francuską.
Składniki:
400 g mąki pszennej 500
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny
1 opakowanie 7 g drożdży liofilizowanych
około 1 szklanki wody lub serwatki (troszkę ponad)
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki gorczycy:
1 łyżeczka gorczycy jasnej
1/2 łyżeczki czarnej gorczycy (opcjonalnie - po prostu miałam jej dużo :)
1/2 łyżeczki kminku
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Mąkę, sól, drożdże, gorczycę i kminek wymieszałam łyżką w misce na sucho.
Dolałam płyn. Wymieszałam dokładnie łyżką. W rękach rozciągnęłam ciasto, złożyłam na pół.
Na dno miski nalałam oliwy z oliwek. Utaplałam ciasto. W rękach ze dwa razy rozciągnęłam i złożyłam na pół. Zostawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzałam żeliwny garnek w piekarniku w 220 stopniach.
Piekłam 20 minut pod przykryciem i 15 bez pokrywki.
Pycha!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz