Powstała, bo była potrzebna na "już" a robi się ją chyba troszkę szybciej od chlebka.
Składniki:
350 g mąki pszennej 500 ( może być 550, 650, 720 lub inna)
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny
około 1 szklanki wody (troszkę ponad)
1 łyżeczka soli
4-5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
oliwa z oliwek
oliwki, listki rozmarynu i bazylii
Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuściłam w odrobinie wody.
Pozostałe suche składniki wymieszałam w misce. Na wierzchu zrobiłam dołek, wlałam drożdże.
Odstawiłam na 5 minut.
Wymieszałam łyżką, dolałam wodę. Chwilkę wyrobiłam bardzo wilgotne ciasto.
Na dno miski nalałam oliwy z oliwek. Kilkoma ruchami ponownie wyrobiłam.
Odstawiłam na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby odrobinę ruszyła.
Rozciągnęłam ciasto na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Rozwałkowałam małym wałeczkiem.
Wetknęłam oliwki, rozmaryn i złożone na pól i zwinięte w rulonik listki bazylii.
Włączyłam piekarnik. Nagrzewał się a f-cia puchła :)
Włączyłam piekarnik. Nagrzewał się a f-cia puchła :)
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 220 stopni. Piekłam 15 minut.
Pyyycha!!!
świetnie wygląda ta łączka z ziół:)
OdpowiedzUsuńniestety tylko przed pieczeniem :)))
Usuń