poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Focaccia: oliwki, rozmaryn, bazylia.


Powstała, bo była potrzebna na "już" a robi się ją chyba troszkę szybciej od chlebka.

Składniki:

350 g mąki pszennej 500 ( może być 550, 650, 720 lub inna)
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny
około 1 szklanki wody (troszkę ponad)
1 łyżeczka soli
4-5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
oliwa z oliwek

oliwki, listki rozmarynu i bazylii

Wykonanie:

Drożdże i cukier rozpuściłam w odrobinie wody. 
Pozostałe suche składniki wymieszałam w misce. Na wierzchu zrobiłam dołek, wlałam drożdże. 
Odstawiłam na 5 minut.
Wymieszałam łyżką, dolałam wodę. Chwilkę wyrobiłam bardzo wilgotne ciasto. 
Na dno miski nalałam oliwy z oliwek. Kilkoma ruchami ponownie wyrobiłam. 
Odstawiłam na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby odrobinę ruszyła.

Rozciągnęłam ciasto na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Rozwałkowałam małym wałeczkiem. 
Wetknęłam oliwki, rozmaryn i złożone na pól i zwinięte w rulonik listki bazylii.
Włączyłam piekarnik. Nagrzewał się a f-cia puchła :)




Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 220 stopni. Piekłam 15 minut.






Pyyycha!!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...