sobota, 17 sierpnia 2013

Peeling cukrowo-cynamonowy.


Uwielbiam gładkość skóry po peelingu, świeżość, lekkość.

Od lat mam obawy przed używaniem sklepowych peelingów. 
Dodatek konserwantów i sztucznych aromatów mnie odstrasza. 
Ceny bio peelingów są kosmiczne. Natomiast ich gęstość, zbita konsystencja mi nie odpowiadają.

Próbuję różnych składów - to niezła zabawa.

Bazą jest olej i substancja skrobiąca.

Oleju można użyć takiego jaki nam w danej chwili najbardziej odpowiada.
Olej lniany przy skórze tłustej i trądzikowej.
Olej słonecznikowy dla cery suchej i dojrzałej.
Dodatek migdałowego  - na rozstępy.
Oliwa z oliwek dla każdej skóry. 
Oliwa z oliwek mam wrażenie jest delikatniejsza, "mniej tłusta?" od oleju słonecznikowego.

Jako skrobak uwielbiam kawę ale nie mam dzisiaj ochoty ma sprzątanie.

Cukier najlepiej drobny

Dodatki zapachowe: naturalne esencje spożywcze.


Peeling cukrowo- cynamonowy

Składniki:

3 łyżki cukru białego drobnego lub brązowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
olej
1 łyżka naturalnej esencji cytrynowej

Wykonanie:

wymieszać :)))




Można przechowywać w zamkniętym pojemniku. U mnie taka porcyjka znika jednego dnia.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam cynamon. Musze wyprobowac ten peeling

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm, cynamonowy, muszę spróbować, bo dotychczas spotykałam się tylko z kawowymi :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...