wtorek, 9 czerwca 2015

Bliny gryczane zmodyfikowane :)

Zmodyfikowany poprzedni przepis.
Dodałam przyprawy i cebulkę. Są wyrazistsze w smaku. Przypominają trochę placki kartoflane. Zdecydowanie cieńsze i bardziej chrupkie od poprzednich. To pewnie zasługa rzadszego ciasta.

Składniki:
500 g białej kaszy gryczanej lub mąki gryczanej
300 ml wody
300 ml mleka sojowego bez cukru
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1/2 łyżeczki utartego w moździerzu kminku
gałązka surowego tymianku
duża szczypta ziół prowansalskich
1 łyżka oleju

olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę pokroiłam w kostkę, drożdże z cukrem rozpuściłam w niewielkiej ilości letniej wody.
Do zmielonej w młynku do kawy kaszy dodałam sól, pieprz, cebulkę, paprykę, kminek, listki tymianku, zioła prowansalskie. Wymieszałam na sucho. Dodałam drożdże i resztę płynu. Wymieszałam porządnie łyżką i odstawiłam w ciepłe miejsce na pół godziny.
Smażyłam na gorącym oleju.


Podałam ze słupkami warzyw i sosem cukiniowym. (Będzie przepis.)

Pyyycha!

2 komentarze:

  1. "Biorę" przepis :)
    Lubię do Ciebie zaglądać ponieważ zawsze coś pysznego dla siebie znajduję, serdeczności przesyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo Loona! Podziwiam Twoją postawę, optymizm, siłę! Jestem całym sercem z Wami. Gorąco Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...