Zmodyfikowany poprzedni przepis.
Dodałam przyprawy i cebulkę. Są wyrazistsze w smaku. Przypominają trochę placki kartoflane. Zdecydowanie cieńsze i bardziej chrupkie od poprzednich. To pewnie zasługa rzadszego ciasta.
Składniki:
500 g białej kaszy gryczanej lub mąki gryczanej
300 ml wody
300 ml mleka sojowego bez cukru
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
1/2 łyżeczki utartego w moździerzu kminku
gałązka surowego tymianku
duża szczypta ziół prowansalskich
1 łyżka oleju
olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę pokroiłam w kostkę, drożdże z cukrem rozpuściłam w niewielkiej ilości letniej wody.
Do zmielonej w młynku do kawy kaszy dodałam sól, pieprz, cebulkę, paprykę, kminek, listki tymianku, zioła prowansalskie. Wymieszałam na sucho. Dodałam drożdże i resztę płynu. Wymieszałam porządnie łyżką i odstawiłam w ciepłe miejsce na pół godziny.
Smażyłam na gorącym oleju.
Podałam ze słupkami warzyw i sosem cukiniowym. (Będzie przepis.)
Pyyycha!
"Biorę" przepis :)
OdpowiedzUsuńLubię do Ciebie zaglądać ponieważ zawsze coś pysznego dla siebie znajduję, serdeczności przesyłam :)
Dziękuję Ci bardzo Loona! Podziwiam Twoją postawę, optymizm, siłę! Jestem całym sercem z Wami. Gorąco Pozdrawiam!
Usuń