czwartek, 27 czerwca 2013

Torcik czekoladowy z kawałkami czekolady, przełożony kremem kokosowym przykryty truskawkami.


Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady, w pierzynce kremu kokosowego. 
Przykryłam truskawkami ale w wersji W-Z-kowej posypuję startą czekoladą. 

Składniki:

ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 750 użyłam z Młyna Wilkanowo
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
6 łyżek cukru
1 czekolada gorzka pocięta nożem na kawałeczki 
2 łyżki kakao

1 szklanka ulubionego mleka (jeśli sojowe to pół na pół z wodą)
1 łyżka octu
1 łyżka naturalnej esencji migdałowej
1/3 szklanki oleju

krem: 
2 puszki mleka kokosowego schłodzone przez kilka godzin w lodówce
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Włączyłam piekarnik na 6 z 8 czyli ok.180 stopni, żeby się nagrzewał.

Wymieszałam w miseczce suche składniki z suchymi, w kubeczku - mokre z mokrym.
Wyłożyłam tortownicę papierem do pieczenia. 

Zmieszałam suche z mokrym - szybciutko, tylko łyżką.
Przełożyłam do formy. 

Piekłam około 40 minut. Teoretycznie do suchego patyczka, ale trudno to stwierdzić, bo czekolada też jest mokra...

Odstawiłam do wystygnięcia.
Zimne ciasto - ja - dopiero następnego dnia - przekroiłam na pół. 
Zrobiłam to takim cwanym drucikiem do krojenia biszkoptu ( kupiłam w Ikea).


Z puszek wyjęłam tylko gęstą część mleka. Zmiksowałam z cukrem pudrem.

Żeby torcik był równy położyłam ciasto na paterze do góry nogami. Wierzchem upieczonego ciasta w dół.
Spód ciasta będzie wierzchem torcika.

Podzieliłam tak "na oko" krem na pół i wyłożyłam na ciasto na kolejne warstwy.
Na wierzchu ułożyłam umyte, przekrojone truskawki.

Wstawiłam do lodówki. Po kilku godzinach w lodówce lepiej się  kroi.










Pyyycha!!!

LET'S EAT STRAWBERRIES  Truskawkowy zawrót głowy 2013
Tort dla fitnesski
PROWOKACYJNIE?
Owoce z sadu i dzialki

5 komentarzy:

  1. Ale pyszne i pracy przy nim mało :) a truskawki wyglądają jak serduszka :) świetny przepis :) skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałe połączenie smaków, ale bym zjadła !Pysznie tort wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Nie każdy przepada za kokosem ale my ten torcik uwielbiamy! Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Jestem pod wrażeniem jakie cuda można upiec bez jajek i masła :) Dziękuję za udział w mojej akcji, która jednocześnie jest konkursem (więcej szczegółów TUTAJ )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...