poniedziałek, 4 maja 2015

Zupa z mniszka i podagrycznika. Light :)




Po wpisach z zeszłego roku  -  stwierdzam, że ogródek pomimo chłodu zarósł mi o dwa tygodnie szybciej niż w zeszłym roku :) TU
Z tego też powodu powstała zupka w wersji dla totalnych leniwców i analfabetów kulinarnych. 
Jako, że przechodzę w swoim życiu kolejny etap akulinarii potrawa musiała być banalna albo nie powstać wcale. 

Składniki:

liście podagrycznika z ogonkami duża wiązka
2 większe mniszki całe z kwiatkiem i korzonkiem
woda
sól
pieprz  (1/2 łyżeczki)
mleko kokosowe

Wykonanie:

Chwasty porządnie wypłukałam. Odcięłam czerwone części ogonków podagrycznika. Zalałam podwójną objętością wody ponad zielsko. Posoliłam - mniej niż płaską łyżeczkę. 
Doprowadziłam do wrzenia  Na malutkim ogniu gotowałam ok. 15 - 20 minut. Zblendowałam. Przyprawiłam pieprzem i solą.
Do ciepłego na talerzu dodałam łyżeczkę mleka kokosowego. Podałam z gotowanym brązowym ryżem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...