sobota, 4 kwietnia 2015

Skórka pomarańczowa do ciasta - bez cukru :) Błyskawiczna.


Skórka powstaje błyskawicznie w porównaniu z tradycyjną - cukrową.
Dzięki temu, że pochodzi z eko-pomarańczy nie trzeba jej tak długo moczyć i odlewać.
Doskonale oddaje aromat.

Składniki:

Skórka obrana z kilku bio-pomarańczy
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
sok z 2 pomarańczy
woda

Wykonanie:

Obraną skórkę w miarę możliwości pozbawiłam większości białego miąższu.


 Dokładnie wypłukałam.
 Odstawiłam na kilka minut.

Zagotowałam. Odlałam wodę. W kolejnej wodzie gotowałam ok. 30 minut. Wodę wylałam.  Zalałam sokiem z pomarańczy, dodałam przyprawę. Gotowałam 10 minut. Ostudziłam. Pokroiłam. Użyłam do ciasta.

Sok z gotowania niestety nie nadaje się do pieczenia - zawiera za dużo goryczy.

Skórki użyłam do eko-keksu. Przepis później :)

Domowy WyróbWielkanocne Smaki - edycja VWegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...