czwartek, 4 sierpnia 2016

Serek paprykowy :)

Szukając jakiegoś przepisu wyciągnęłam z zapomnienia swój stary zeszyt z przepisami, które ręcznie pisane zbierałam z myślą, że ciekawe spiszę a czego nie sprawdzę od razu kiedyś doczekają "swojego czasu".
Jejku, ile ciekawych rzeczy tam nachomikowałam!
Dziesiątki chlebków, past, kiszonek. Znalazły się też takie "nowoczesne" sery.
Na bazie mąki pszennej i kartoflanej. Ten ser zrobiłam na polecenie syna ściśle według przepisu.
Na pewno trochę poprawiłabym ostrość ale trzeba to zrobić przed zagotowaniem lub potem jeść z ostrzejszymi dodatkami.
Nazwa "ser" jest według mnie na wyrost, zdecydowanie bardziej przypomina serek topiony.
Mi bardzo smakowało z kiszonymi warzywami :)

Składniki:

1 cebulka dymka
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki papryki konserwowej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny lub więcej w zależności od kwaśności papryki
1 ząbek czosnku
1 1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
papryka ostra (wędzona), pieprz

Wykonanie: 

Wszystkie składniki zblendowałam. Następnie ciągle mieszając zagotowałam. Przelałam do wysmarowanej olejem kokosowym formy. Odstawiłam do ostygnięcia, następnie do lodówki.



2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie.Na pewno kiedyś go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne są te twoje serki a raczej a'la serki bo przecież sera w nich nie ma ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...