niedziela, 9 czerwca 2013

Odwrócone ciasto rabarbarowe - bez jaj.






Rabarbar ścięłam o świcie przy porannej rosie...

Nie, no, bez jaj... 
Utaplany był po deszczach w błocie, połamany przez grad. Musiałam go ściąć bo zasłaniał truskawki. 


A że obrodził bosko - to zrobiliśmy dzisiaj festiwal rabarbaru.
Ciasto upiekłam z czerwonych części łodyg, z zieleńszych ugotowałam kompot.
Na obiad, jak co niedzielę pojechaliśmy do Babci Marysi.
Babcia upiekła swoje ciasto rabarbarowe i ugotowała kompot :))))

Składniki:

725 g rabarbaru pokrojonego na "w miarę" cienkie plasterki

2 szklanki mąki pszennej (jakiejkolwiek) - użyłam 750 z Młyna Wilkanowo
1 szklanka cukru (1/2 do rabarbaru, 1/2 do ciasta)
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
2 garście płatków migdałowych

1 szklanka ulubionego mleka (jeśli sojowe to pół na pół z wodą)
1/3 szklanki oleju
1 łyżka octu
1 łyżka naturalnej esencji migdałowej

Wykonanie:

Rabarbar zmieszałam z 1/2 szklanki cukru i odstawiłam.

Ciasto zrobiłam mieszając osobno suche, osobno mokre składniki.

Wyłożyłam foremkę 20 cm x 30 cm papierem do pieczenia. Posmarowałam łyżeczką oleju kokosowego.
Wyłożyłam rabarbar. 
Wodę, która z niego pozostała dodałam do gotowanego jednocześnie kompotu :)


Połączyłam mokre z suchym. Wymieszałam szybciutko i wyłożyłam na rabarbar.
Piekłam do złotej skórki. na 5 z 8 w skali Amiki (180 - 200 stopni).


 Odstawiłam do ostygnięcia. Dobrze, że ciasto zabieraliśmy ze sobą i nie mogliśmy napocząć w domu!
Zupełnie wystudzone odwróciłam już po przyjeździe na miejsce na deskę pokrytą papierem.



Doczekało swojej kolejki u Babci Marysi...






Pyyyycha!!!

Akcja rabarbar - IV edycja

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...