tag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post3049441457962752338..comments2024-01-21T23:07:50.804+01:00Comments on Vegarnkowo: Baba z bakaliami na zakwasie :) Bez jajek. Bez mleka.Katarzynahttp://www.blogger.com/profile/00320098281362886563noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-47388867065784511962013-04-18T12:29:26.784+02:002013-04-18T12:29:26.784+02:00Małgosiu!Przepraszam! Chciałam Ci odpowiedzieć na ...Małgosiu!Przepraszam! Chciałam Ci odpowiedzieć na komentarz przy pomocy telefonu i już drugi raz mi się to przytrafiło, że niezgrabnymi łapami usunęłam komentarz. Bardzo Cię przepraszam. Małe nieporozumienie poprawię. Nie gniewasz się chyba? Gorąco Pozdrawiam!Katarzynahttps://www.blogger.com/profile/00320098281362886563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-77934895419959102732013-04-15T11:29:42.095+02:002013-04-15T11:29:42.095+02:00Zrobiłam jeszcze raz, tak jak pisałaś ale z mąki p...Zrobiłam jeszcze raz, tak jak pisałaś ale z mąki pszennej 750 nie razowej. Nie jest kwaśna jemy drugi dzień ale nie dotrwa trzeciego, żebym sprawdziła :)))<br />Natomiast wydaje mi się, że to może być zasługa mąki razowej. Kiedy zaczęłam swój zakwas żytni dokarmiać żytnią razową (a dokarmiam jaką mam pod ręką zwykle 720) na wierzchu pojawiła się biała delikatna pleśń. Przez całą zimę było ok a teraz po zmianie mąki musiałam się z nim rozstać. Wydaje mi się, że ziarno przechowywane przez tyle miesięcy od lata w młynie i magazynach zaczęło łapać grzybka. Na pewno nie usunie go temperatura piekarnika bo nie pieczemy powyżej 300 stopni...Katarzynahttps://www.blogger.com/profile/00320098281362886563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-44931966264863567332013-04-14T21:00:53.555+02:002013-04-14T21:00:53.555+02:00:-))) Tak, po prostu wymieszałam dokładnie łyżką. ...:-))) Tak, po prostu wymieszałam dokładnie łyżką. Zrobiłam ciasto trochę bardziej gęste niż na chleb. Ja pszenne, czy żytnie zawsze tylko mieszam łyżką, z tym że piekę z mąki pełnoziarnistej. <br />Aha - tego zakwasu jednak nie nastawiłam 23 marca, tylko 8 kwietnia :-)<br />Nie wiem, jak długo jadłaś tę babkę. Ja zostawiłam kawałek na trzeci dzień - wtedy ciasto było trochę kwaskowe, pierwszego i drugiego dnia - nie. Małgosiahttps://www.blogger.com/profile/09244925077544872138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-42757801405498538562013-04-12T12:04:13.696+02:002013-04-12T12:04:13.696+02:00Dałaś czadu! Dałaś mi też nowy pomysł. Bardzo się ...Dałaś czadu! Dałaś mi też nowy pomysł. Bardzo się cieszę, że wyszło smaczne jedzonko. Robiłaś całkiem bez wyrabiania? Tylko mieszając? Jak żytnie?Katarzynahttps://www.blogger.com/profile/00320098281362886563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-43120134026937223092013-04-11T20:51:43.866+02:002013-04-11T20:51:43.866+02:00Z pewnym opóźnieniem, ale babka jest :-) Z mąki ra...Z pewnym opóźnieniem, ale babka jest :-) Z mąki razowej, więc trochę musiałam pokombinować z proporcjami i z wyrabianiem (ja nigdy nie robiłam chleba z białej mąki, zawsze z razowej, więc bez wyrabiania, składania, itd., nawet nie wiem, jak to się robi, uznałam, że ciasto zrobię tak jak chleb i się udało). Do zakwasu pomarańczowego dałam na samym początku pół łyżeczki zakwasu chlebowego, żeby zainicjować rozwój dobrych bakterii. Do pieczenia dodałam 1 łyżeczkę zakwasu chlebowego, bo mój zakwas pomarańczowy mało bąbelkował, a nie miałam już czasu, żeby go dłużej podokarmiać. Babka b. smaczna :-)Małgosiahttps://www.blogger.com/profile/09244925077544872138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-2832148417721818962013-03-23T08:29:13.362+01:002013-03-23T08:29:13.362+01:00Jest już babka :-) To ja nastawiam dziś zakwas pom...Jest już babka :-) To ja nastawiam dziś zakwas pomarańczowy.Małgosiahttps://www.blogger.com/profile/09244925077544872138noreply@blogger.com