tag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post2014425820590484569..comments2024-01-21T23:07:50.804+01:00Comments on Vegarnkowo: Nalewka z pestek pigwy.Katarzynahttp://www.blogger.com/profile/00320098281362886563noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-68744879286572840102021-09-20T23:50:16.918+02:002021-09-20T23:50:16.918+02:00W przypadku takiej produkcji super się sprawdza be...W przypadku takiej produkcji super się sprawdza beczka na wino <a href="https://alembik.eu/231-beczulki-szklane" rel="nofollow">https://alembik.eu/231-beczulki-szklane</a> . Ja sobie postanowiłam kilka takich zamówić i robić różne nalewki, by później mieć na cały okres jesienno-zimowyReniahttps://www.blogger.com/profile/12215556255370411333noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-73623834617868839462021-09-20T16:59:47.357+02:002021-09-20T16:59:47.357+02:00pozdrawiampozdrawiamnatulkahttps://www.blogger.com/profile/01755550574516300960noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-28346496106593603982021-05-14T11:29:53.546+02:002021-05-14T11:29:53.546+02:00Ja robię: szklanka pestek, 0,4 kg cukru, 0,25 spir...Ja robię: szklanka pestek, 0,4 kg cukru, 0,25 spirytusu, 0,5 l wody i stoi 2 miesiące, na słońcu ciemnieje, w ciemnym miejscu jest jaśniejsze.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-39958351523044096522016-11-30T20:01:32.789+01:002016-11-30T20:01:32.789+01:00Doskonały pomysł. Pozdrawiam :)Doskonały pomysł. Pozdrawiam :)Katarzynahttps://www.blogger.com/profile/00320098281362886563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-41778310199515823272016-11-17T13:25:02.765+01:002016-11-17T13:25:02.765+01:00Potwierdzam- dziś odlałem nalewkę z pestek pigwowc...Potwierdzam- dziś odlałem nalewkę z pestek pigwowca japońskiego i spróbowałem. Jest lepsza od pigwówki. Zamiast syropu cukrowego zastosowałem miód (rzecz jasna na zimno).Pestki ponownie zalałem spirytusem, za miesiąc odcedzę, doleję miodu i będzie kolejna nalewka. Pestek nie wyrzucam- po wysuszeniu i przemieleniu dodaję do pożywienia.<br />alexhttps://www.blogger.com/profile/07640281498206327540noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-29663446888469211072013-11-24T14:12:15.851+01:002013-11-24T14:12:15.851+01:00Ok zrobie tak jak proponujesz. Napisze jak będzie ...Ok zrobie tak jak proponujesz. Napisze jak będzie gotowe :) ciekaw jestem jaki bd koncowy efekt. Uwielbiam takie domowe nalewki, myśle że bd smaczna :))Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12420358645787537526noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-6562889820813670412013-11-24T13:53:55.340+01:002013-11-24T13:53:55.340+01:00Oczywiście po zlaniu pierwszej nalewki :)Oczywiście po zlaniu pierwszej nalewki :)Katarzynahttps://www.blogger.com/profile/00320098281362886563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-11284150866758283512013-11-24T13:53:13.076+01:002013-11-24T13:53:13.076+01:00Jak uważasz. Ja bym potem zalała te same pestki dr...Jak uważasz. Ja bym potem zalała te same pestki drugi raz mniejszą ilością alkoholu :)Katarzynahttps://www.blogger.com/profile/00320098281362886563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-43264610335416006952013-11-24T12:48:17.040+01:002013-11-24T12:48:17.040+01:00Zastanawiam sie czy teraz niedolać więcej alkochol...Zastanawiam sie czy teraz niedolać więcej alkocholu bo jeśli jest to takie gęste to pestki mogą nieoddać pełni aromatu.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12420358645787537526noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-27621745260437826762013-11-23T18:32:15.968+01:002013-11-23T18:32:15.968+01:00Ja bym poczekała ile trzeba i potem po odlaniu nal...Ja bym poczekała ile trzeba i potem po odlaniu nalewki dodała do niej alkoholu i porządnie wymieszała. To musi być zależne od rodzaju pigwy, gleby, nawozu. Pigwy nasze rosną "półdziko" na wsi pod lasem. Moja nalewka nie jest ani gęsta ani mętna... Pestki były przed zalaniem alkoholem prawie suche. Nie obrabiałam ich przed dodaniem syropu w piekarniku ani na patelni...Katarzynahttps://www.blogger.com/profile/00320098281362886563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-57119813753462755082013-11-23T17:53:33.479+01:002013-11-23T17:53:33.479+01:00Myślałem żeby poczekać jeszcze kilka tygodni puźni...Myślałem żeby poczekać jeszcze kilka tygodni puźniej to przefiltrować i dodać wódki. Co o tym myślicie? Dzięki za odpowiedźi :))Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12420358645787537526noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-78973637741440786612013-11-21T11:36:48.309+01:002013-11-21T11:36:48.309+01:00Bardzo dziękuję za informację :)))Bardzo dziękuję za informację :)))Katarzynahttps://www.blogger.com/profile/00320098281362886563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-88813609734603771312013-11-21T09:58:42.454+01:002013-11-21T09:58:42.454+01:00Robert .... Pestki z pigwy zawieraja bardzo duzo p...Robert .... Pestki z pigwy zawieraja bardzo duzo pektyn a to jest naturalna substancja zelujaca miedzy innymi. Ja przed zrobieniem czegokolwiek a robilem wczoraj, to pestki osuszylem w piekarniku najpierw. Sama pigwa juz od wczoraj puscila mnostwo soku a z pestek robie troszke inaczej. Sam syrop z wody I cukru juz jest w sobie gesty a do tego pektyny z pestek zeluja I tak sie dzieje. Poczekaj jeszcze chwile. Mozesz rozcienczyc pozniej spirytusem lub jak ja mocnym rumem. Ta nalewka z pestek pigwy wychodzi lekko gesta. Smacznego ;-)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18363298661362625602noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-62813659843908312842013-11-20T22:09:20.287+01:002013-11-20T22:09:20.287+01:00A zrobiłeś najpierw syrop? Moja jest klarowna od p...A zrobiłeś najpierw syrop? Moja jest klarowna od początku. Może wystarczy, że postoi. Kiedyś taka mi się zrobiła kiedy robiłam nalewkę z kwaśnych owoców. Trzeba poczytać..Katarzynahttps://www.blogger.com/profile/00320098281362886563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-9408935741173650272013-11-20T17:28:33.398+01:002013-11-20T17:28:33.398+01:00Zrobiłem też i jak narazie jest to strasznie gęste...Zrobiłem też i jak narazie jest to strasznie gęste. Wygląda troche jak smarki z nosa :/ powinno tak wyglądać?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12420358645787537526noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-26960456904489623992012-12-28T20:56:33.453+01:002012-12-28T20:56:33.453+01:00Na razie mój numer jeden! Jeśli przejeżdżasz w naj...Na razie mój numer jeden! Jeśli przejeżdżasz w najbliższej przyszłości przez Płock - zapraszam! Byle szybko, bo długo nie postoi! Pozdrawiam!Katarzynahttps://www.blogger.com/profile/00320098281362886563noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7977526730439578929.post-10184834214501370852012-12-28T20:32:01.459+01:002012-12-28T20:32:01.459+01:00Bardzo jestem ciekawa jak cos takiego smakuje:)Bardzo jestem ciekawa jak cos takiego smakuje:)Inspirowane Smakiemhttp://www.inspirowanesmakiem.plnoreply@blogger.com